Serija – Omer radijallahu anhu

Serija „Omer“ opisuje život našeg Omera ibn Hattaba, Allah zadovoljan s njim, i prati njegov život od pastira koji čuva kamile svoga oca, do jednog od najvećih vladara u istoriji.

U Mekki u 7. vijeku, pojavljuje se posljednji Allahov Poslanik Muhammed, salallahu alejhi ve sellem, i donosi Poruku koja mijenja tadašnju vjeru, običaje i ljude. Među tim ljudima je i Omer b. Hattab, kojeg Islam mijenja iz jednog od najvećih neprijatelja nove vjere, u jednog od najvećih njenih pomagača.

Omer b. Hattab, Allah zadovoljan s njim, u društvu ostalih velikana, drugova Allahovog Poslanika, salallahu alejhi ve sellem, poput Ali b. Ebu Taliba, Ebu Bekra es-Sidika, Osman b. Affana, Allah zadovoljan svima njima, objediniće Arapska plemena i pod zastavom Islama uspostaviti Imperiju vjere i pravde bez premca u čitavoj istoriji.

Sam Omer, svojim žestokim karakterom i nepokolebljivom vagom pravde, donosi smiraj u srca obespravljenih i prijatelja, a strah u srca nasilnika i neprijatelja.

U periodu kada Evropa pada u mračni Srednji vijek, uprava Omera b. Hattaba se širi u najveću Imperiju koju je svijet do tada upamtio gutajući Perziju i Bizantiju, mijenjajući tok naše istorije i budućnosti i zasjenjujući velike vojskovođe kojima se Zapad divi, poput Aleksandra Makedonskog i Julija Cezara.

 

Serija je jednostavno predobra, svako bi je trebao pogledati….

Omer ibn El-Hattab (serija online sa prevodom)

omer selimmiles
Moja ocjena je 10/10

One thought on “Serija – Omer radijallahu anhu”

Leave a Reply

Your email address will not be published.